Gönderen Konu: Ahududu & bogurtlen Yetistiriciligi  (Okunma sayısı 146 defa)

Çevrimdışı Administrator

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • İleti: 28
  • Karma: +0/-0
    • Profili Görüntüle
Ahududu & bogurtlen Yetistiriciligi
« : Kasım 03, 2019, 05:46:04 ÖÖ »
Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğüsonra ilkbaharda ince sürgünler uzaklaştırılmalı ve her bitkide 5 - 6 dal bırakılmalıdır.
Daha sonra bunlar telli sistemlerde teller
üzerine uygun aralıklarla muntazam
dağıtılmalıdır.Böğürtlen tam olgunluğa geldiği zaman
hasat edilmelidir. Genelde çeşitler
kendilerine has renklerini almış koyu siyah
renkte olmalı ve meyve sapları hafif
esmerleşmiş olmalıdır. Ancak hasat zamanı
tespitinde en önemli husus meyvelerin
kolayca salkımdan ayrılabilecek durumda
olmasıdır. Çünkü bazı çeşitlerde meyve rengi siyahlaştığı halde tam
olgunlaşmamış olabilirler. Böğürtlen hasadı, sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Böğürtlenler genellikle dikimden 3 - 4 yıl sonra tam verime yatmaktadırlar.
Ekonomik ömürleri ahudutlarından fazla olup 15 - 20 yıl kadardır. Tam olgunluğa erişmiş meyveler hemen hasat edilmelidir. Hasadın birkaç gün gecikmesi meyvelerin yumuşamasına ve bozulmasına neden olmaktadır.İyi bakımlı bahçelerde 1 dekar alandan en az 2 ton ve daha fazlası ürün
alınabilmektedir. Bir işçi saatte ortalama 7 - 8 kg böğürtlen toplayabilmektedir. Böğürtlenler genelde kural olarak sofralık tüketim için toplandıklarında haftada iki defa, sanayi için ise haftada bir defa hasat edilirler. Böğürtlenlerin hasat
süresi, meyvelerin olum devreleri uzun olduğu için 60 gün devam edebilmektedir. Hasattan hemen sonra meyveler soğuk bir yere konulmalıdır.Telefon: 0 246 313 24 20 - 21Faks: 0 246 313 24 25E-posta: marim@marim.gov.trİnternet :MAREM   Pdf:Ahududu & bogurtlen Yetistiriciligi - PDF
Kızılçubuk Mah. 2. Sok. No: 4632500 Eğirdir / Isparta
« Son Düzenleme: Kasım 03, 2019, 05:58:09 ÖÖ Gönderen: Administrator »